fbpx

Beaujolais Nouveau

“Le Beaujolais Nouveau est arrive!” – og det skal fejres!

Der løber tre floder gennem Lyon: Rhône-floden, Saône-floden og Beaujolais-vinen, som kulminerer i en af vinverdens mest opsigtsvækkende traditioner.

Den tredje torsdag i november er en helt særlig dag i Frankrig. Her hyldes årets høst med frigivelsen af den helt unge Beaujolais Nouveau-vin. Den frugtige vin markerer, at vækstsæsonen er forbi, og at vinteren er kommet. Og så giver den også et saftigt praj om, hvordan den nye årgang kommer til at smage.

Hvornår opstod traditionen?
Selvom traditionen med at smage frugten af årets tidlige høst kan spores helt tilbage til (vin)tidernes morgen, så er Beaujolais Nouveau-traditionen faktisk ikke ret meget mere end 100 år gammel. Dengang var det primært en lokal tradition, hvor man på de omkringliggende caféer og bistroer kunne smage den unge vin.

Fænomenet begyndte så småt at sprede sig, så den franske regering greb ind og skærpede reglerne for, hvornår de ny årgangsvine kunne frigives til salg. Det måtte de først d. 15. december. I 1951 blev reglerne lempet, og vinbønderne i Beaujolais fik lov til allerede at frigive den unge vin, der blev kendt som Beaujolais Nouveau, d. 15. november til stort postyr.

Kapløb og fest i gaderne

Det blev hurtigt et spektakulært kapløb om at komme først til Paris med den nye vin. I 70’erne blev vinen leveret med alle tænkelige former for transportmidler til Paris og snart ud i alle afkroge af verden. Natten for frigivelsen blev en stor festnat i Frankrig, og derfor blev frigivelsen af Beaujolais Nouveau i midten af firserne flyttet til den tredje torsdag i november, så torsdagens vinforbrug kunne forlænge sig nogenlunde smertefrit ind i weekenden.

I Danmark blev ankomsten af Beaujolais Nouveau fejret i stor stil op gennem 90’erne, men led i 00’erne under et dyk i popularitet og kvalitet. Det sidste årti har den unge frugtvendte vin dog været i topform og flere og flere restauranter og vinbarer fejrer dagen med den forfriskende vin.

Smagen af frugt

Beaujolais er lavet på Gamay-druen og skabt til umiddelbar nydelse. Vinen bliver tappet allerede omkring seks-otte uger efter høsten og produceret efter maceration carbonique-metoden, hvor druerne gærer hele. Dette giver en meget frugtrig og frisk rødvin med meget lidt tannin og duftnoter af banan og røde bær. Vinen serveres let afkølet ved omkring 13 grader.

Pardon et fils Primeur

Pardon-familien startede vinhuset tilbage i 1820, som i dag drives af brødrene Jean-Marc og Eric Pardon og har siden da ejet vinmarker i Beaujolais, så man i dag råder over vinmarker i hele Beaujolais området. Familien Pardon filosofi er “Man skal være ydmyg og lidenskabelig for at arbejde med vinstokke og vin, tiden udfolder sig i sit eget tempo og at bringe hvert projekt til en vellykket afslutning kræver mange års hårdt arbejde”. Der involverer observation og nøje overvejede handlinger, som gør det muligt at styre deres vingård på en bæredygtig måde, for at fremstille fine vin, der er elegante og autentisk og typisk for hver områdes særpræg.

Bevis for dette er, at Pardon-ejendommen i dag har vinstokke, der er over 80 år gamle, endda nogle over hundrede år, der den dag i dag producerer små, koncentrerede fliser af druer, til at producere deres bedste vine, der meget ofte vinder priser i de mest prestigefyldte vin konkurrencer både i Frankrig og internationalt.
Med kun to druesort og marker over hele Beaujolais, tilbyder Pardon en mangfoldighed af smag og fornemmelser. Der er noget for enhver smag, lige fra den frugtagtig, smidige vin til mere fyldige, stærkere og struktureret vine.

Og når den læskende rus er overstået? Så er der bare tømmermændene tilbage og omtrent 25 millioner tomme flasker Beaujolais Nouveau. Santé!

Tilmeld dig og vind!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær med i lodtrækningen om et gavekort på 1000 kr. Vi trækker en vinder 3 gange i året!

Når du trykker "Tilmeld", siger du samtidig ja til at modtage mails fra os med nyheder. Du bekræfter desuden at have læst og accepteret: vores betingelser for nyhedsbreve.

You have Successfully Subscribed!